Konji so čudovita in plemenita bitja; pravi ljubitelj konj se enako vznemiri ob mali ljubki falabelli ali ob velikanu shiru. Med njima je cela vrsta pasem, in znotraj vsake so konje vzrejali za svoj namen. In ravno to je tisto najpomembnejše pri tem, katerega konja vzamemo za svojega - naj bo takšne pasme, ki najbolje ustreza našim konjeniškim pričakovanjem.


Islandski konji slovijo po peterohodnosti (korak, kas, tölt, galop in pas), prijaznem značaju in obenem živahnem temperamentu, vzdržljivosti in robustnosti,  njihova imenitnost je tudi barvita in gosta dlaka (poznamo jih v 42 barvnih odtenkih). 
Kobila nosi žrebe 11 mesecev, nato poišče skrit in miren kotiček na prostem in se ožrebi. Islandci popolnoma odrastejo pri sedmih letih in živijo dolgo (35 do 40 let), jahamo jih lahko do 30. leta starosti.
V razvrstitvi konj na ponije, male konje, toplokrvne (lahke) konje in hladnokrvne (težke) konje spadajo islandci med male konje. Nepoznavalci zaradi njihovega nizkega telesa pogosto mislijo, da so to šibki konji, ki so primerni le za ježo otrok. Toda to je velika zmota! Zlahka namreč nesejo odraslega moškega oziroma tretjino svoje teže (tehtajo med 300 in 400 kg in so v vihru visoki 130-145 cm). Ni zanemarljivo niti dejstvo, da so bili stari islandski Vikingi neusmiljeni hrusti, ki bi zagotovo ne vztrajali pri teh malih konjih, če jim ne bi v vsem  izvrstno služili. Tudi danes te konje uporabljamo v različne namene, čeprav je islandec predvsem športnorekreativni in potovalni konj.

Islandski konji ljubijo zime - tedaj  jim narava nadene gosto in večplastno  dolgo dlako, ki jih zanesljivo varuje pred najhujšim mrazom. Griva in rep sta neverjetno gosta in polna, kar jih naredi izjemno čedne in privlačne in ne moreš se upreti, da ne bi zakopal premraženih rok v njihovo toplo krzno ali stisnil obraza ob puhasti vrat pod mehko dolgo grivo … Čvrsta kopita so zavarovana z zimskimi "čopiči", dolgo dlako, ki pokriva biclje (konjski gleženj) in kopito skoraj do tal (na videz učinkujejo kot nekakšni škorenjčki). Da bi bile velike, mehke, tople in sijoče oči zavarovane pred neprijaznim vremenom, jim je narava podarila nenavadno dolge trepalnice, ki so bolj podobne pahljačicam - te skupaj s smrčkom, ki je videti kot puhasta blazinica za pudranje damskih nosov, očarajo vsakega ljubitelja konj … in še koga …

Islandci živijo na prostem (zanje ni slabega vremena) in v čredi; le če konj zboli, začasno živi v hlevskem predelku in sam. Ker ima družinsko življenje v krvi, bi mu s stalnim samotnim bivanjem v hlevu hudo zagrenili življenje. Potrebuje veliko prostora, sicer se počuti utesnjenega in ogroženega - v genih islandca so zapisani brezmejni pašniki prelepe otoške Islandije … In ker ves čas živi zunaj, je zanj gibanje v naravi nekaj samo po sebi umevnega in ga šumi, podobe in vonjave na prostem le redko vznemirjajo in plašijo; to je pomembna lastnost za konja, ki ga uporabljamo za dolge ježe po divjem, kjer potrebuješ vzdržljivega, samozavestnega, zanesljivega konjskega prijatelja z nezmotljivo orientacijo.

Agata Maček
Oktober 2003