EDINSTVENO NA RANČU MRCINA

Terenski izleti s konji

Tura 1: Češnjica

STUDOR – ČEŠNJICA – STUDOR

Pot nas vodi po polju pod Srednjo vasjo, kjer domačini vestno skbijo za urejena polja, stogove in bližnja senožeta. Mimo zimskega smučišča Senožeta poteka pot do vasi Češnjica, kjer se obrnemo in po krožni poti odjahamo nazaj na ranč.

DOLŽINA TURE: 1 ura

Tura 2: Stara Fužina

STUDOR – HUDIČEV MOST – STARA FUŽINA – STUDOR

Pot vodi v vas Studor, kjer lahko vidimo še nekaj zelo starih hiš (nekatere od njih imajo še črno kuhinjo), mimo kmetije Pri Odolnjek, kjer izdelujejo domače mlečne in mesne dobrote. Ob poti, ki ji domačini pravimo Za zidam, gre pot do Stare Fužine, do cerkve Svetega Pavla iz leta 1865. Če so jahači izkušeni, si lahko ogledamo Hudičev Most in začetek korit Mostnice.

DOLŽINA TURE: 1 ura

TA TURA IMA CERTIFIKAT BOHINJSKO

Priporočamo!

Tura 3: Senožeta

STUDOR – SENOŽETA – STUDOR

Potep s konji do bližnjega hriba je primeren tako za začetnike kot izkušene jahače. Mimo stogov in smučišča Senožeta se nam odpirajo razgledi proti spodnji in zgornji dolini Bohinja. Z vrha seže pogled proti Bohinjsko-Tolminskim goram na jugu in naši najvišji gori, Triglavu, na severu. Tura ima certifikat BOHNJSKO.

DOLŽINA TURE: 2 uri

Tura 4 in 5: Bohinjsko jezero

STUDOR – HUDIČEV MOST – BOHINJSKO JEZERO – STARA FUŽINA – STUDOR

Pot z ranča nas vodi pod hribom Studor do Hudičevega mostu, pod katerim se vijejo korita Mostnice. Preko pašnikov se spustimo proti jezeru, kjer se v zgodnjih jutranjih urah dvigujejo meglice. Panorama Bohinjskega jezera s hribi nam prebudi čute v vseh letnih časih, s konjskega hrbta pa je doživetje še toliko bolj edinstveno.

DOLŽINA TURE: 2 uri
DOLŽINA TURE S POSTANKOM: 2,5 ur

Priporočamo!

Tura 6: Dobrava

STUDOR – SENOŽETA – BROD – DOBRAVA – BOHINJSKO JEZERO – STUDOR

V treh urah doživimo Bohinj in njegovi dve dolini: jahamo skozi travnike, polja, se povzpnemo na Senožeta, kjer je čudovit razgled na Julijske Alpe, na najvišji vrh Triglav in Bohinjsko – Tolminske gore. Spustimo se v Spodnjo Bohinjsko dolino do Save Bohinjke proti Dobravi, kjer zopet občudujemo Triglav v vsej njegovi lepoti. Mimo Hansenove skakalnice se počasi spuščamo proti Bohinjskemu jezeru, kjer se nam odpre nov pogled. V poletni sezoni se lahko ustavimo na sladoledu, izven glavne poletne sezone pa občudujemo jezero v svoji milini.

DOLŽINA TURE: 3 ure

Tura 7: Voje

STUDOR – HUDIČEV MOST – VOJE – SLAP VOJE – KORITA MOSTNICE – STUDOR

Ena od priljubljenih poti nas vodi pod hribom Studor do Hudičevega mosta, o katerem pripoveduje legenda, skozi slikovita korita Mostnice do doline Voje, posejane s starimi planinskimi stanovi. V zgornjem delu doline imamo počitek, peš se lahko odpravite do slapu Mostnice, v okrepčevalnici vas lahko po predhodnem dogovoru pričaka kosilo ali pa nepozabni Štrudl v Planinski koči Voje.

DOLŽINA TURE: 4 ure

Tura 8: Okoli jezera

STUDOR – BOHINJSKO JEZERO – UKANC – RIBČEV LAZ – STARA FUŽINA – STUDOR

Mimo Hudičevega mosta do Bohinjskega jezera, kjer spoznamo naše največje naravno jezero iz konjskega hrbta. Jezero v vsakem vremenu pokaže svoj drugi obraz, od čarobnih meglic do čistih odsevov, vedno pa v objemu gora.

DOLŽINA TURE: 4 ure

Tura 9: Izvir Bistrice

STUDOR – SENOŽETA – BROD – DOBRAVA – IZVIR BISTRICE – BOHINJSKO JEZERO – STUDOR

Pot nas vodi čez Senožeta, kjer se odpirajo lepi razgledi na hribe, spustimo se v spodnjo dolino ter povzpnemo na Dobravo. Na Dobravi si ogledamo izvira potok Bistrica. Od tam se spustimo mimo Hansenove skakalnice iz leta 1929 do Bohinjskega jezera in se od tam vrnemo do ranča ter sklenemo krog.

DOLŽINA TURE: 4 ure

TA TURA IMA CERTIFIKAT BOHINJSKO

Priporočamo!

Tura 10: Po Bohinjskih planinah

STUDOR – USKOVNICA – PLANINA ZAJAMNIKI – PODJELJE – SREDNJA VAS – STUDOR

Nad zgornjo dolino se raztezajo slikovite planine, kjer se v poletnih mesecih pasejo krave in je še prisotno planšarstvo. Najprej se povzpnemo do planine Uskovnica, nadaljujemo skozi pokljuške gozdove do Praprotnice ter do znamenitih Zajamnikov, ki nas navdušijo z čudovitim razgledom. Tura, na kateri si pljuča in srce napolnimo s svežim planinskim zrakom. Po dogovoru se lahko ustavimo tudi pri planšarju, kjer se okrepčamo in poskusimo sir, skuto in še…

DOLŽINA TURE: 5 ur

Tura 11: Slap Savica

STUDOR – BOHINJSKO JEZERO – UKANC – SLAP SAVICA – RIBČEV LAZ – STUDOR

Mimo Hudičevega mosta do Bohinjskega jezera, kjer spoznamo naše največje naravno jezero iz konjskega hrbta. Jezero v vsakem vremenu pokaže svoj drugi obraz, od čarobnih meglic, do čistih odsevov, vedno pa v objemu gora. V Ukancu se povzpnemo do parkirišča pri Savici, kjer si lahko peš ogledate mogočni slap Savica, ki je navduševal Prešerna in tudi nas.

DOLŽINA TURE: 5 do 6 ur

Tura 12: Dobrava – Voje

STUDOR – SENOŽETA – BROD – DOBRAVA – BOHINJSKO JEZERO – VOJE – SLAP VOJE – KORITA – STUDOR

V celodnevni turi doživimo Bohinj: jahamo skozi travnike, polja, se povzpnemo na Senožeta, kjer je čudovit razgled na Julijske Alpe, na najvišji vrh Triglav in Bohinjsko – Tolminske gore. Spustimo se v Spodnjo Bohinjsko dolino do Save Bohinjke proti Dobravi, kjer zopet občudujemo Triglav v vsej njegovi lepoti. Mimo Hansenove skakalnice se počasi spuščamo proti Bohinjskemu jezeru, kjer se nam odpre nov pogled. V poletni sezoni se lahko ustavimo na sladoledu, izven glavne poletne sezone pa občudujemo jezero v svoji milini. Pot nas vodi skozi slikovita korita Mostnice do doline Voje, posejane s starimi planinskimi stanovi. V zgornjem delu doline imamo počitek, peš se lahko odpravite do slapu Mostnice, v okrepčevalnici vas lahko po predhodnem dogovoru pričaka kosilo ali pa nepozabni Štrudl v Planinski koči Voje.

DOLŽINA TURE: 6 ur

Tura 13a: celodnevna tura

STUDOR – USKOVNICA – RUDNO POLJE – PLANINA JAVORNIKI – PLANINA GORELJEK – PLANINA ZAJAMNIKI – PODJELJE – SREDNJA VAS – STUDOR

Celodnevno doživetje z razgledi na hribe, pokljuške gozdove z mogočnimi smrekami. Kosilo po dogovoru ali samo postanek za počitek jahačev in konjev.

DOLŽINA TURE: 7 ur

Tura 13b: eno do tridnevna tura

POKLJUKA – KOČA NA USKOVNICI – KONŠČICA – RUDNO POLJE – KOČA LIPANCA – GORELJEK – PLANINA ZAJAMNIKI

Večdnevne ture so posebno doživetje. Pot sestavimo po dogovoru. Za izkušene jahače, povprečno dnevno jahanje 5-8 ur.

DOLŽINA TURE: 1 do 3 dni

Tura 14: Sirarska tura

Terensko jahanje združimo z ogledom kmetije in pokušino domačih dobrot.

DOLŽINA TURE: po dogovoru

Tura 15: Medena tura

Terensko jahanje združimo z ogledom čebelnjaka in pokušino medenih dobrot.

DOLŽINA TURE: po dogovoru