Štala na Ranču Mrcina

Plakat

V poletnih večerih na Ranču Mrcina priredimo Štalo. V sproščenem in avtentičnem okolju gostimo vrhunske slovenske alpiniste, popotnike, odlične glasbenike in gledališke predstave. Tradicionalno nam predavajo Arne Hodalič in Katja Bidovec, Renata Jozič in Matjaž Maček, vsaj 10 let pa se lahko pohvalimo s »Hišnim bendom«: Janez Dovč, Boštjan Gombač, Goran Krmac, Rudi Bučar, Metod Banko z gosti. V enkratnem vzdušju se želimo uživati in se imeti »fajn«. Večeri na Ranču Mrcina so doživetja kvalitete, odličnosti, drugačnosti, preprostosti…

Robi Božnar, Ranč Mrcina
Klemen Langus, Gledališče 2B

Savdska Arabija, skrivnostna puščavska kraljevina.

Petek, 29. 7. 2022, ob 21.00, potopisno predavanje

Renata Jozič & Matjaž Maček

Od pamtiveka zaprta puščavska kraljevina, ki je konec leta 2019 prvič v zgodovini odprla svoja vrata turizmu.

Plakat Mrcina 2022
Foto NASA/ESA/CSA, vesoljski teleskop James Webb.

Vesoljski časovni stroj

Petek, 5. 8. 2022, ob 20.30, predavanje

Tomaž Zwitter

Nekatere zvezde so stare skoraj toliko kot vesolje. Kot starejši ljudje nam tudi take zvezde lahko povedo, kako je bilo nekdaj. Če v računalniškem časovnem stroju njihovo sedanje gibanje zavrtimo daleč nazaj, postane jasno tudi, od kod so prišle. Včasih pa zvezde v mladem vesolju tudi neposredno vidimo. To je uspelo s teleskopom Hubble, še mnogo boljši pa je novi teleskop James Webb in prihajajoči ELT.

  • Prof. dr. Tomaž Zwitter je profesor astronomije in astrofizike na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani (FMF UL). Leta 2021 je prejel Zoisovo nagrado za vrhunske znanstvene dosežke. Je tudi član mednarodne astronomske zveze.

Klarinetkarski galop

Sreda, 10. 8. 2022, ob 21:00, koncert

Festival Klarinetkanje je nastal zaradi želje po skupnem muziciranju v idiličnem okolju Bohinja ter v veliki želji po izmenjavanju glasbenih idej. Spored koncerta zajema dela različnih stilnih obdobij, da naslavlja čim bolj širok krog poslušalcev. Predstavljeno bo tudi novo izvirno delo mladega slovenskega skladatelja Matije Krečiča. Izvajalci pa bodo slušatelji in mentorji Festivala Klarinetkanje 2022, ki prihajajo iz vodilnih svetovnih orkestrov, kot so Berlinska filharmonijia, Orkester frankfurtskega radia… (več informacij o festivalu in izvajalcih najdete na spletni strani klarinetkanje.si)

MR-CI-NAAA

Sobota, 13. 8. 2022, ob 20.30, koncert

Vrhunski glasbeniki, ki jih poznamo kot soliste in člane mnogih slovenskih zasedb se nam bodo predstavili v zanimivi kombinaciji, ki bo s svojo virtuoznostjo in hudomušnostjo predstavila slovensko ljudsko glasbo v sodobnih in živih priredbah, mimogrede, a prav tako zares, pa večkrat zajela še iz kotla svetovnih godb. Jedro zasedbe že nekaj edicij tega tradicionalnega druženja v zares posebnem ambientu ostaja preverjeno, nas pa nastopajoči (po svoji stari navadi) vedno znova presenetijo s improvizacijo, unikatnim repertoarjem in ostalimi vragolijami.

Rudi Bučar – vokal, kitara
Goran Krmac – tuba, stomp box
Janez Dovč – harmonica
Boštjan Gombač – vokal, klarinet, piščali, zvočila
Metod Banko – vokal, tolkala

Živeti s podnebnimi spremembami

Petek, 19. 8. 2022, ob 20.30

Lučka Kajfež Bogataj

Podnebne spremembe so že tu in bodo tu tudi ostale. Čeprav jih doživljamo že na svoji koži, pa o njih premalo vemo in se ne zavedamo, da se moramo nanje čimprej prilagoditi, hkrati pa čimbolj zmanjšati njihovo velikost v prihodnosti. Da bomo lahko to storili čimbolj optimalno, je teba poznati vzroke za spreminjanje podnebja, možen razvoj klime v prihodnosti in pa zlasti posledice v različnih sektorjih – od kmetijstva do turizma. Pomembno je tudi poznavanje vloge posameznika, saj po eni strani prispevamo k podnebnim spremembam, hkrati pa z hitrim in pametnim odzivom čahko najdemo rešitve in se izognemo črnim scenarijem za prihodnost.

Tančica skrivnosti

Petek, 26. 8. 2022, ob 20.30, potopisno predavanje

Arne Hodalič & Katja Bidovec

Arne in Katja nas bosta tokrat popeljala v dežele islama , ki jih ne obišče prav vsak … Razkrila nam bosta nekaj zanimivosti, ki so običajno skrite za tančicami tradicije, vere, pa tudi modernega sveta. Pustimo se presenetiti, a brez vsakega dvoma boste za kakšno urico “odpotovali” v nekaj krajev, kjer niste bili še nikoli…