Štala na Ranču Mrcina

V poletnih večerih na Ranču Mrcina priredimo Štalo. V sproščenem in avtentičnem okolju gostimo vrhunske slovenske alpiniste, popotnike, odlične glasbenike in gledališke predstave. Tradicionalno nam predavajo Arne Hodalič in Katja Bidovec, Renata Jozič in Matjaž Maček, vsaj 10 let pa se lahko pohvalimo s »Hišnim bendom«: Janez Dovč, Boštjan Gombač, Goran Krmac, Rudi Bučar, Metod Banko z gosti. V enkratnem vzdušju se želimo uživati in se imeti »fajn«. Večeri na Ranču Mrcina so doživetja kvalitete, odličnosti, drugačnosti, preprostosti…

Robi Božnar, Ranč Mrcina
Klemen Langus, Gledališče 2B

Islandija: Moj drugi dom

Petek, 14. 7. 2022, ob 21.00, potopisno predavanje

Rožle Bregar
Rožle Bregar je doma v naravi. Njegova ljubezen do fotografije in pustolovskih športov sta ga spremenila v nagrajenega snemalca in filmskega režiserja. Rožle je znan po tem, da snema v ekstremnih razmerah – od visenja na vrvi do prenočevanja v šotoru v najtežjih razmerah – posveča se iskanju izmuzljivih trenutkov, oddaljenih pokrajin in čustev ekstremnih športov na prostem. Njegovo občudovanje sveta in potopljenost v življenjski slog sta ga pripeljala do Islandije. Vsako leto v družbi prijateljev odkriva njene najbolj odročne kotičke, tiste, kamor turisti ne zaidejo. Na Islandiji ustvarja dokumentarne, komercialne filmske in fotografske projekte. Vsak projekt pa je odprava zase.

sary_jaz

Sary Jaz all inclusive

Petek, 21. 7. 2023, ob 21.00, potopisno predavanje

Luka Reberšak
Potopisno predavanje o kajakaški odpravi na reko Sary Jaz v Kirgizistanu.

Pakistan / ODPOVEDANO

Petek, 4. 8. 2023, ob 20:30, predavanje

Tadej Bolta
Treking v osrčje Karakoruma mimo štirih osem tisočakov. Prečkanje prelaza Gondogoro La in razgled na Laila peak, ki je ena najlepših gora na svetu. Dva krajša trekinga do Nanga Parbata in do Rakapošija. In nekaj dni preživetih med lokalnimi pastirji v Pamirju na prelazu Shimshal, kjer se je Tadej povzpel tudi na šest tisočak.

Klarinetkarski galop

Sreda, 9. 8. 2023, ob 20:30, koncert

Festival Klarinetkanje letos praznuje že tretjo obletnico in se vsako leto znova veseli visokega števila zagnanih klarinetkarjev. Na Ranču Mrcina se vam bomo predstavili z zanimivim etno in jazz programom iz naše in bližnjih dežel. Vabimo vas, da se nam pridružite na glasbenem popotovanju.

MR-CI-NAAA

Sobota, 19. 8. 2023, ob 20.30, koncert

Vrhunski glasbeniki, ki jih poznamo kot soliste in člane mnogih slovenskih zasedb se nam bodo predstavili v zanimivi kombinaciji, ki bo s svojo virtuoznostjo in hudomušnostjo predstavila slovensko ljudsko glasbo v sodobnih in živih priredbah, mimogrede, a prav tako zares, pa večkrat zajela še iz kotla svetovnih godb. Jedro zasedbe že nekaj edicij tega tradicionalnega druženja v zares posebnem ambientu ostaja preverjeno, nas pa nastopajoči (po svoji stari navadi) vedno znova presenetijo s improvizacijo, unikatnim repertoarjem in ostalimi vragolijami.

Li’jeh na Ranču

nedelja, 20. 8. 2023, ob 20.30, potopisno predavanje

Li’jeh, kitarsko vokalni duo iz Bohinja. Poleg izbranega repertoarja domačih in tujih priredb bosta v akustični izvedbi predstavila nekaj že slišanih ter tudi par novih avtorskih skladb.

Skrivnostni Jemen 

petek, 25. 8. 2023, ob 20.30, potopisno predavanje

Arne Hodalič & Katja Bidovec
Dežela, kjer se je čas zagotovo ustavil, njeni prebivalci pa so ostali tako prijazni in gostoljubni, da skoraj ne sodijo v ta čas vsesplošnega pehanja za ideali, ki nam jih vsiljuje nebrzdano potrošništvo. No, vsaj tako je bilo takrat, ko je pred nekaj leti to državo obiskal Arne Hodalič. Danes je ta starodavni Jemen le še spomin, saj tam že skoraj devet leta divja vojna. Če pa si želite videti Jemen tak, kot je bil pred tem, pa ste vabljeni na Arnejevo predavanje z naslovom »Skrivnostni Jemen«. Ob koncu pa bo pokazala svoje fotografije in povedala nekaj zgodbic še Katja Bidovec, ki ima kot ženska bistveno lažji vstop v skrivno življenje jemenskega nežnejšega spola kamor je moškim seveda strogo prepovedano.